SREBRENICA BOÅžNAK SOYKIRIMI ANITI
KÄ°TABESÄ°
Srebrenica'daki BoÅŸnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında, Bosna-Hersek'in dış saldırı ve iÅŸgale uÄŸradığı savaÅŸ sırasında, tüm Bosna sathında, BoÅŸnaklar üzerinde iÅŸlenen savaÅŸ suçları ve soykırımlarının dehÅŸetini adeta sembolleÅŸtiren, BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Avrupa ve Ä°nsanlık Tarihi'nin en karanlık olaylarından biridir.
BoÅŸnaklar üzerinde iÅŸlenen bu savaÅŸ suçu, daha önce BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "Güvenli Bölge" ilan edilen ve o dönem Hollanda askerleri tarafından sözde korunan Srebrenica Bölgesi'nde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in ve Uluslararası toplumun gözetiminde iÅŸlenmiÅŸtir.
Srebrenica'daki bu soykırım suçunun iÅŸlenmesi sırasında, 11-22 Temmuz 1995 günlerinde, daha önce BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından silahsızlaÅŸtırılmış, Sırplar tarafından esir alınmış, ya da BirleÅŸmiÅŸ Milletler askerleri tarafından Sırplara teslim edilmiÅŸ, 14-77 yaÅŸları arasındaki 8372 BoÅŸnak erkek , ya da erkek çocukları planlı ve kitlesel olarak katledilerek, öldürülmüÅŸlerdir.
Bu savaÅŸ ve soykırım suçu, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da iÅŸlenen en büyük insanlık suçu olup, General Ratko Mladiç komutasındaki "Bosna Sırp Cumhuriyeti" Ordusu ve Sırbistan Ä°ç Ä°ÅŸleri Bakanlığı'na baÄŸlı "Akrepler" isimli paramiliter Sırp çetnik çeteleri ile, bir kaç yüz Rus ve Yunan gönüllü savaÅŸçısı tarafından iÅŸlenmiÅŸtir. Bölgeyi "Güvenli Bölge" ilan edip onu koruyamayan/ korumayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, Bosna'da görev yapan BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in sivil ve askeri yetkilileri ve uluslararası toplum bu soykırımın suç ortaklarıdırlar.
Bosna'da iÅŸlenen bu BoÅŸnak soykırımlarının temel amacı, Bosna-Hersek'i bağımsız bir devlet olarak var eden; toprak bütünlüÄŸünü, tarihini, kültürünü ve devletin gerçek sahibi BoÅŸnak halkını, özellikle de erkeklerini soykırımla yok ederek, Bosna-Hersek' in bağımsızlığını yok etmek, devamında Bosna'yı ve Bosnalı Sırpları Sırbistan ile tek bir devlet içinde- Büyük Sırbistan içinde birleÅŸtirmekti.
Bosna-Hersek'te BoÅŸnakların yaÅŸadığı bu soykırıma dair gerçekler, benzer olayları yaÅŸamak istemeyen herkesi, tüm insanlığı ve ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Bu suçun BirleÅŸmiÅŸ Milletler Lahey Uluslarası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım olarak kabul edilmiÅŸ, bazı suçlularının cezalandırılmış olması, insanlığın geleceÄŸi adına umut verici olsa da, asıl olanın kamuoyu yargısı ve tarihin yargısı olduÄŸunu unutmamamızdır.
Srebrenica Soykırımı'nı ve bu olayda ÅŸehit olmuÅŸ 8372 BoÅŸnak kardeÅŸimizi unutmamak ve unutturmamak için, Kartal'da dikilen bu anıt, tüm insanlığı; farklılıklarıyla birlikte, hoÅŸgörü, saygı ve barış içinde yaÅŸamaya davet etsin! Kin ve nefretin mirası olmasın!
Her yerde barış hakim olsun!